„Vendégségben Wenckheiméknél”

A Wenckheim házaspár hét gyermeket nevelt fel és híres volt kiterjedt társadalmi életéről. Több ezer vendéget fogadtak a kastélyban, amit a fennmaradt kígyósi vendégköny sokezer bejegyzése is bizonyít.

Vendégeik között a főúri világ neves tagjai is megtalálhatóak, mint például az Erdődy, Károlyi, Draskovich, Bolza, Teleki, Dessewffy, Csekonics, Zichy, Esterházy, Szapáry és Cziráky grófok, a Trauttenberg és Vécsey bárók.

 

A felújított épületben egy korszerű, interaktív kiállítás került kialakításra, melynek címe: Vendégségben Wenckheiméknél”. A kiállítás olyan érzéssel tölti el a látogatót, mintha egy időutazás során a Wenckheim család vendégeként érkezne a kastélyba. Egyéni látogatók érkezéskor egy vizitkártyát kapnak, egy kiválasztott karakterrel és a vendégkönyvbe is bevezetésre kerül a nevük. A kiállítás személyes hangon megszólaló hősei a kastély egykori lakóit idézik meg, hétköznapjaikat és ünnepeiket is elmesélik, főúri tradíciókon, szertartásokon és romantikus, szerelmes főúri történeteken kalauzolják végig a kastélyba látogatót. Így a vendégek egy varázslatos, arisztokrata világba csöppenve játékos formában élhetik át a főúri hagyományokat.

A tárlatvezetések során a tárlatvezető mutatja be a műtárgyi környezetet és az interaktív elemeket egyaránt.

A kiállítás bemutatása

A kiállítás a személyes hangon megszólaló hősökkel a hiteles lokális történeteket, valamint az anekdotákat helyezi központba. A látogatók egy varázslatos világba csöppennek, amelynek az interaktivitás egyik meghatározó eleme.

Az épületbe az elegáns eredeti főbejáraton lép be a látogató – ugyanúgy érkezik meg, mint az eredeti lakók és vendégeik –, mintha vendégségbe érkezne a gróf Wenckheim családhoz. Az előcsarnokban található jegypénztárnál megveheti a kiállításra szóló belépőjegyét, és igény esetén átveheti az interaktív segédeszközöket.

Ezt követően a látogató erre kialakított terminálokon beírja a nevét a vendégkönyvbe, amelyet oly sok éven át töretlenül vezettek a kastély lakói. Az adatok bevitele után már nyomtathatjuk is a saját személyes vizitkártyánkat, amelyen a látogató korosztályához illő korabeli fényképet is találunk.

Kiállítóterek bemutatása

Az előcsarnokból a könyvtárba lépve kezdhető meg a Vendégségben Wenckheiméknél című kiállítás bejárása, onnan a nagy fogadószalonba vezet a látogatás útvonala.

könyvtárban az elegáns enteriőr visszaállítása mellett különböző interaktivitásra sarkalló eszközök is elhelyezésre kerültek. Ilyen a könyvajánló installáció, amely a vizitkártya segítségével tárja fel a gyűjtemény titkait. Továbbá egy „mesélő kép” megismerteti a látogatót a kastélyt tervező neves építészünk, Ybl Miklós munkásságával.

Belépve a reprezentatív nagyszalonba, megtekinthetjük a replika (utángyártott) fotelek és karfás kanapék alkotta elegáns enteriőrt, átélhetjük a régmúlt idők kényelmes pillanatait. De a hagyományos környezetben modern élményelemek is felbukkannak. A szalonban látható mesélő festmény I. Ferenc József császár és király második látogatását ábrázolja. (Az ezen jelenetet ábrázoló eredeti festmény megsemmisült.)

Szintén a nagyszalonban találjuk a kiállítás egyik legfontosabb elemét: az eredeti vendégkönyvet, és mai párját, a vizitkártya-aktiváló terminált, ahol a látogató akár saját nevét is viszontláthatja (ha így regisztrált) a Wenckheim család vendégeként.

A látogatói útvonal a grófnői szalonban folytatódik, ahol a női szerepvállalást bemutató installáció Krisztina grófnő versét szavalja el, majd a látogató egy saját nevére szóló üdvözlőlapot írhat meg és küldhet el a regisztrált email-címre. A fiatalabb korosztály számára is érdekes attrakció a festőállvány installáció, ahol digitálisan színezhetnek ki, restaurálhatnak egy képet.

A látogatói útvonal innen az úgynevezett grófnői hálószobába vezet, ahol egy interaktív barométer segítségével akár a múltbeli havi vagy éves átlaghőmérsékletet is megismerheti a látogató. Található itt egy személyzeti hívó csengőrendszer is. Ennek segítségével bemutatkozó kisfilmeket láthatunk a kastély személyzetének hétköznapjairól és feladatairól.

grófnői fürdő és öltöző (budoár) szintén a századforduló világába kalauzolja el a látogatót. A felújítás során felfedezett, majd gondosan restaurált fürdőmedence mindenkit rabul ejt. A zenedobozt felnyitva régi melódiákat hallgathatunk, amelyeket Krisztina grófnő hangversenyeken is énekelt. A divatinstalláció a korabeli divatot mutatja be.  Továbbá két hologram is segít elképzelni, hogyan öltöztették anno a komornák az úrnőiket.

A gyerekszoba egy napfényes műteremmé alakult átWenckheimék szerették a nyilvánosságot, sok társasági lapban szerepeltek, tehát mai szemmel nézve igazi „celebek” voltak. Rengeteg fotó maradt fenn róluk, amikor különböző háttérrel és izgalmas jelmezekben pózolnak a kor kedvelt főúri kikapcsolódási formája, az ún. életkép-jelenetek eljátszása közben. A szoba fő attrakciója erre a játékra reflektál. Egy digitális fényképezőgéppel a látogatók is készíthetnek magukról hasonló képeket korhű háttérben. A látogatás végén lehetőség adódik az elkészült 3D-fényképek kinyomtatására és megvásárlására az ajándékboltban.

Az északi teremsor első terme a grófi hálószoba, amely a kastély „férfi szakaszának” a nyitánya. A szoba egy vetítőteremmé alakult, és a kastélyhoz, valamint a grófi családhoz köthető filmeket nézhetünk itt. A 19. század hangulatát visszaadva, de a mai igényeket kielégítve, a koncepció szerint a mozgóképeket egy olyan eszköz állítja elő, amely egy digitális projektor és egy korhű filmvetítő berendezés keresztezése.

A következő terem a grófi dolgozószoba, amely a fennmaradt dokumentumok alapján félenteriőrként lett berendezve, trófeákkal a falon. A Wenckheim család a repülés szerelmese volt, és gróf Wenckheim (V.) József volt az első, aki a két világháború között magánrepülőgéppel rendelkezett Magyarországon. Ehhez kapcsolódóan a teremben elhelyezett VR installáció segítségével a látogató a repülés élményét élheti át, madártávlatból láthatja a kastélyt, mint egy repülőgép utasa vagy pilótája.

A kiállítás utolsó szobája a grófi pipázó, ahol restaurálásra került egy eredeti fiókos kártyaasztal, rajta egy bejegyzéssel: „Zichy Jenő 2000 pengővel tartozik 1936”. De a szórakozás mellett a munkáról is itt lesz szó: interaktív installációk segítségével tekinthetünk be a mintagazdasággá fejlesztett, kiválóan szervezett és jól jövedelmező birtok egykori fejlődésébe.

A kiállítás végigjárása után a látogató számára lehetőség nyílik felmenni a kastélytoronyba, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a hatalmas és értékes fákkal büszkélkedő kastélyparkra.