rendezvénytér

SZABADKÍGYÓS, WENCKHEIM-KASTÉLY

A  kastélyt 1875-1879 között építették Ybl Miklós tervei alapján, ekkor alakították ki a parkot is. A kastélyt 1882. július 19-én szentelték fel. Az építtetők, gróf Wenckheim Frigyes (gerlai ág) és felesége, gróf Wenckhe im Krisztina (ókígyósi ág) a kor leggazdagabb földesurai közé tartoztak. Korának legfényesebb, legkorszerűbb kastélya volt, káprázatos berendezéssel. A kastély eklektikus, neoreneszánsz stílusú. Belső terei megjelenítették az egykori arisztokrácia életét, szokásait. A főépület egyemeletes, oldott tömegű, tornyos, loggiás teraszos. A melléképülettel loggiafolyosó köti össze. A személyzeti és konyhaépület is emeletes.

A kastélyt átölelő 25 hektáros impozáns park a Szabadkígyósi Tájvédelmi Körzet részeként 1949. óta védett. A mesterséges kerti tavat kísérő mocsári cipruscsoport, a kastély előtt álló hatalmas platán, a kocsányos tölgyek, a gesztenyesorok és az évszázados fehérnyárfasor a régi korok emlékét idézik. A Wenckheim házaspár hét gyermeket és számos unokát nevelt fel, híresek voltak kiterjedt társadalmi életükről. Több ezer vendéget fogadtak a kastélyban, amit a fennmaradt kígyósi vendégkönyvük sokezer bejegyzése is bizonyít. Vendégeik között a főúri világ olyan neves tagjai is megtalálhatóak, mint az Erdődy, Károlyi, Draskovics, Bolza, Teleki, Desewffy, Teleky, Csekonics, Zichy, Eszterházy, Szapáry, Cziráki grófok, a Trautenberg, Vécsey bárók és számos főispán.

A megújult Wenckheim kastélyba látogatók egy varázslatos, arisztokrata világba csöppenve játékos formában élhetik át a főúri tradíciókat és hagyományokat. A kastélyparkban megbújó tótól északra tematikus játszótér várja a legkisebbeket. Az egykori helyén pedig egy zsindelytetős új babaház épült kicsinyített formában. A kastélyparkban működő szökőkút a rekonstrukció után interaktív fény és hanghatásokkal varázsolja el a Wenckheim-kastély vendégeit.

ÁRAJÁNLATKÉRÉSÉRT ÉS BŐVEBB TÁJÉKOZTATÁSÉRT VÁRJUK MEGKERESÉSÉT AZ ALÁBBI E-MAIL CÍMEN:
ELHELYEZKEDÉS

Szabadkígyós megközelíthető Budapesttől az M5 autópályán Kecskemétig, onnan a 44. sz. főúton Békéscsaba felé. Budapesttől való távolsága 218 km. Szeged és Debrecen felől a 47-es számú főúton keresztül érhető el. Békéscsabáról és Gyuláról alsóbbrendű (szám nélküli) út vezet Szabadkígyósra. 

PARKOLÁS

Várakozni és parkolni kizárólag a kijelölt fizető parkolókban, valamint az alábbi területek közterületein lehet: Áchim utca, Lovas köz, Park utca

A parkolóterület nyitvatartása: naponta 8.00-20.00 óra között (minden nap)

Tömegközlekedéssel

A Szabadkígyósra induló autóbuszokról a Nefelejcs megállóban szállhatnak le. Innen a kastély 10 perc sétával elérhető.

AKADÁLYMENTESSÉG:

A kastély kiállítóterei a főbejáraton keresztül mozgássérülteknek kialakított felvonóval közelíthetők meg. A földszinti helyiségek és szolgáltatások akadálymentesen elérhetőek. Ugyanitt speciálisan felszerelt mosdó és pelenkázó helyiség is található.

KÖZMŰ/INFRASTRUKTÚRA

elektromos áram, ingyenes WIFI hálózat, mobil hálózati lefedettség.

ÉPÍTÉSZETI PARAMÉTEREK

A kastélyegyüttes alapterülete összesen: 3795 m2, a telek alapterülete ös.-szesen, beleértve a parkot is: 248 763 m2.

TECHNIKAI FELSZERELTSÉG

projektor, vászon, flipchart, mobil színpad, hangtechnika.

LEGKÖZELEBBI REPÜLŐTÉR

Temesvár Nemzetközi Repülőtér (135 km), Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér (200 km)

Kapacitástáblázat

Rendezvényterek neve és mérete (m2)Befogadóképesség (fő) különböző elrendezés esetén
 Alapterület m2ÁllófogadásSzéksorosU alakúKörasztalos
Kávézó97,98706032
Könyvtár89,7240
Kápolna72,5720
Torony6,5810
Vetítőterem50,963020
C épület (lovarda)37520012080
Lovaspóló pálya10001000300*

* a helyszínen maximum 300 rendezvényszék áll rendelkezésre.