köszöntő

tisztelt látogató!

Köszöntjük a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft., valamint a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram nevében a szabadkígyósi Wenckheim-kastély látogatóit!

A Nemzeti Kastélyprogramban és a Nemzeti Várprogramban értékmegőrzés történik tartós megoldásokkal. Rendkívül fontosnak tartjuk azt, hogy ne csak az épületek helyreállítása, hanem az újjászületése valósuljon meg, ne csak a fizikai, hanem a szellemi rehabilitációjukra is sor kerüljön.

A historizáló, döntően német neoreneszánsz stílusú kastély az országban kora egyik legfényűzőbb és technikailag legkorszerűbb vidéki főnemesi rezidenciájának számított, hatalmas angolparkjával és káprázatos berendezésével. A legenda szerint az építtető grófnak, Wenckheim Frigyesnek és feleségének, Wenckheim Krisztinának az volt a kívánsága, hogy a kastélynak 52 szobája legyen, ahány hét van egy évben, és 365 ablaka legyen, ahány nap van egy évben. A kastély 1875 és 1879 között épült fel Ybl Miklós tervei alapján.

A kastély egyik legreprezentatívabb tere a központi elhelyezésű nagyszalon volt, amely – más kastélyokhoz hasonlóan – kiválóan reprezentálta a Wenckheim család szellemiségét, értékrendjét, társadalmi és vagyoni helyzetét. Érkezéskor itt fogadták a vendégeket, és itt zajlott a társasági események egy része is. Az épségben megmaradt és kiállított ezüstcsatos vendégkönyv tanúskodik a meghívottak hatalmas létszámáról – hiszen mintegy 24 ezer bejegyzés született –, egykor többek között arisztokraták, politikusok, ügyvédek, tanítók fordultak meg a kastélyban.

A megszépült kastélyba érkezők maguk is beléphetnek a híres vendégek sorába. A „Vendégségben Wenckheiméknél” kiállítás interaktív módon kalauzolja végig a látogatót a historizmus kora főúri és kastélyszemélyzeti életmódjának bemutatásán, annak hétköznapjain és ünnepein.

Kellemes kulturális időtöltést kívánunk!